טיפולי פוריות

אילו טיפולי פוריות יש? מהו תהליך הזרעה תוך רחמית? האם כדאי לבצע טיפולי פוריות טבעיים? מהן זריקות פוריות טרום טיפול?

ד"ר משה רויבורט מומחה לבעיות פריון וטיפולי פוריות

מדריך מקיף לטיפולי פוריות:
סוגים, שלבים והיבטים חשובים

טיפולי פוריות הפכו בשנים האחרונות לנושא מרכזי עבור זוגות ואנשים רבים המבקשים להקים משפחה. בכתבה זו, נציג מידע מעמיק על טיפול פוריות, על סוגי טיפולי הפריה השונים, על תרופות פוריות נפוצות ועל השלבים העיקריים בתהליך. כמו כן, נדון בסיכויי ההצלחה, בתופעות הלוואי האפשריות, ועל הגורמים הרגשיים המלוּוים את המסע החשוב הזה.

חשוב לדעת, כי לצד ההתקדמות הרפואית, ישנן גם מגמות מתפתחות בטיפולי הפוריות. תוכניות טיפול מותאמות אישית, גישות הוליסטיות ושימוש בבינה מלאכותית בחיזוי תוצאות הטיפול הן חלק מהמגמות המרגשות שאנו רואים. מגמות אלו הופכות את טיפולי הפוריות לנגישים ויעילים יותר מאי פעם.

DR. Royburt Moshe

תוכן עניינים

סוגי טיפולי פוריות

ישנו מגוון רחב של טיפולי פוריות, כאשר כל טיפול מותאם למצב הרפואי ולצורכי המטופלים:

  • טיפולי הפריית מבחנה (IVF): הביציות מופרות במעבדה והעוברים מוחזרים לרחם.
  • הזרעה מלאכותית (IUI): הזרקת זרע לרחם במועד הביוץ באמצעות ציוד רפואי מיוחד.
  • תרומת ביציות: אפשרות המתאימה לנשים עם רזרבה שחלתית נמוכה או בעיות רפואיות המונעות שימוש בביציות שלהן.
  • פונדקאות: כאשר האישה אינה יכולה לשאת הריון, נעזרים באם פונדקאית שתישא את ההיריון.

חשוב להתייעץ עם רופא מומחה לפוריות על מנת לבחור את הטיפול הנכון ביותר עבורכם, תוך התחשבות בגיל, במצב הבריאותי ובהיסטוריה הרפואית האישית.

טיפולי פוריות שלבים

טיפולי פוריות כוללים בדרך כלל סדרה של שלבים המותאמים לצרכים הייחודיים של כל מטופלת (ואף מטופל בהתאם לצורך). שלבים אלה עשויים לכלול אבחון, תרופות ופרוצדורות, שכולם פועלים יחד כדי להגדיל את הסיכויים להתעברות ולהריון מוצלח.

  1. אבחון: במהלך שלב זה, שני בני הזוג יעברו סדרה של בדיקות כדי לזהות בעיות בסיסיות שעלולות להשפיע על הפוריות. בדיקות אלה עשויות לכלול בדיקות דם, הדמיית אולטרסאונד ובדיקות גנטיות. לאחר ביצוע האבחון, הרופא יפתח תוכנית טיפול מותאמת אישית.
  2. הכנה הורמונלית: קבלת תרופות פוריות המשמשות לעתים קרובות כדי לעורר ביוץ או להגדיל את ייצור הביציות. תרופות אלה ניתן לקבל דרך הפה או באמצעות זריקות. הרופא יעקוב מקרוב אחר התגובה לתרופות באמצעות אולטרסאונד רגיל ובדיקות דם.
  3. שאיבת ביציות/הזרעה/הפריה: בהתאם לפרוטוקול הטיפולי, יתבצע בפועל הטיפול הנבחר, לדוגמא, שאיבה של ביציות, הפריה במעבדה והחזרת העוברים לרחם (במקרה של IVF), או הזרעה של זרע לרחם (במקרה של IUI).
  4. מעקב לאחר החזרה: בדיקות דם לאיתור הריון ומעקב אחר התפתחות העובר (במידה ויש הריון).
לאורך כל תהליך הטיפול, נדרש לבצע מעקב קבוע והתאמות כדי להבטיח את התוצאה הטובה ביותר האפשרית. חשוב לשמור על קשר הדוק עם הרופא ולעקוב אחר הוראותיו בקפידה. אורך תהליך הטיפול יכול להשתנות בהתאם לנסיבות האישיות, אך רוב הזוגות יכולים לצפות לעבור טיפולי פוריות במשך מספר חודשים לפני השגת הריון מוצלח.

הידעתם?
ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבה קיים מימון ציבורי בסל הבריאות לטיפולי פוריות עד גיל 45, המאפשר לבני זוג לבצע טיפולי פוריות ללא הגבלה עד להבאת שני ילדים לעולם.

סיכויי הצלחה וסיכונים של טיפול פוריות

סיכויי ההצלחה של כל טיפול פוריות תלויים בגורמים רבים: גיל האישה, איכות הזרע, מצב הרחם, ועוד. באופן כללי, אחוזי ההצלחה של טיפולי הפריה חוץ־גופית (IVF) עולים כאשר גיל האישה נמוך יותר וכאשר קיימת איכות ביציות וזרע טובה. יחד עם זאת, קיימים סיכונים ותופעות לוואי הנלווים לטיפולים, כגון גירוי יתר שחלתי, כאבים בבטן התחתונה, מצבי מתח נפשי ועוד.

טיפולי פוריות תופעות לוואי

תופעות לוואי אופייניות של טיפולי פוריות כוללות:

  • שינויים הורמונליים: מצבי רוח, עייפות, נפיחות בבטן.
  • כאבים: בעיקר באזור השחלות לאחר שאיבת ביציות או הזרעות חוזרות.
  • מתח נפשי: הטיפולים עשויים להוביל למתח ואכזבות, במיוחד כאשר הניסיון לא מצליח בסבב הראשון.

אחת מתופעות הלוואי השכיחות של טיפולי פוריות היא תנודות הורמונליות. התרופות המשמשות במהלך הטיפול עלולות לגרום לשינויים במצב הרוח, גלי חום וכאבי ראש. חשוב לתקשר עם הרופא שלך על כל אי נוחות שאת עלולה לחוות, על מנת שיתאים את מינון התרופות שלך או להמליץ על שיטות חלופיות לניהול תופעות הלוואי.

תופעת לוואי אפשרית נוספת היא תסמונת גירוי יתר שחלתי (OHSS), אשר יכולה להתרחש כאשר השחלות הופכות נפוחות וכואבות. ניתן לטפל בכך באמצעות מעקב צמוד והתאמות למינון התרופה.

בנוסף, טיפולי פוריות יכולים להיות סוחטים רגשית. הלחץ של התהליך, יחד עם חוסר הוודאות של הצלחה, יכול לגבות מחיר על הרווחה הנפשית שלך. חשוב למצוא תמיכה רגשית במהלך המסע הזה, בין אם באמצעות ליווי ותמיכה אישית רגשית, קבוצות תמיכה או שיחה עם הסביבה הקרובה, כדי לקבל אוזן קשבת.

ד"ר רויבורט עובד בשיתוף פעולה עם דפנה זהבי מטפלת המתמחה בייעוץ נפשי ותמיכה במטופלי פריון.

בחירת מרפאת פוריות נכונה

ההחלטה על מרפאת הפוריות המתאימה לכם היא שלב מכריע במסע הפוריות שלכם. חשוב לקבל החלטה מושכלת הלוקחת בחשבון גורמים שונים. כאן, נדון בכמה גורמים מרכזיים שיש לקחת בחשבון, שאלות לשאול מומחי פוריות פוטנציאליים וכיצד להבין את אחוזי ההצלחה.

גורמים שיש לקחת בחשבון בעת בחירת מרפאת פוריות

בבחירת מרפאת פוריות, חשוב לקחת בחשבון מספר גורמים. אלה כוללים את אחוזי ההצלחה של המרפאה, הניסיון והכישורים של הרופאים, מגוון הטיפולים המוצעים וגישת המרפאה לטיפול בחולים. כמו כן, קחו בחשבון את מיקום המרפאה ואת עלות הטיפולים. חשוב להרגיש בנוח עם המרפאה והצוות שלה, מכיוון שתעבוד איתם בצמוד לאורך כל מסע הפוריות שלכם.

שאלות שיש לשאול מומחים פוטנציאליים לפוריות

לפני שמחליטים על מומחה לפוריות, כדאי להכין כמה שאלות. אלה עשויות לכלול שאלה לגבי הניסיון והכישורים שלהם, הגישה שלהם לטיפול ואחוזי ההצלחה שלהם. כדאי גם לשאול על הסיכונים הפוטנציאליים ותופעות הלוואי של הטיפול, כמו גם כל שינוי באורח החיים שעשוי לשפר את סיכויי ההצלחה שלכם. זכרו, חשוב להרגיש בנוח עם המומחה שלכם, אז אל תפחדו לשאול כל שאלה שיש לכם.

הבנת אחוזי ההצלחה

אחוזי הצלחה הם גורם מפתח שיש לקחת בחשבון בבחירת מרפאת פוריות. שיעורים אלה יכולים לתת לכם מושג על הרקורד של המרפאה בסיוע לאנשים להשיג את יעדי הפוריות שלהם. עם זאת, חשוב להבין שאחוזי ההצלחה יכולים להשתנות בהתאם למספר גורמים, כולל גיל המטופל וסוג הטיפול בו נעשה שימוש. לכן, חשוב לדון במשתנים אלה עם המומחה הפוטנציאלי כדי לקבל הבנה ברורה לגבי סיכויי ההצלחה שלכם.

לסיכום, בחירת מרפאת פוריות נכונה היא החלטה אישית שצריכה להתבסס על מגוון גורמים. חשוב לבצע מחקר, לשאול שאלות ולהבין את אחוזי ההצלחה כדי לקבל החלטה מושכלת. זכרו, המטרה היא למצוא מרפאה ומומחה פוריות שאתם מרגישים איתם בנוח ואשר יכולים לעזור לכם בצורה הטובה ביותר להשיג את יעדי הפוריות שלכם.

הידעתם?
הקפדה על אורח חיים בריא יכולה לסייע בתהליך טיפולי הפוריות. שמירה על גופכן ועל פעילותו התקינה תורמת כמובן לשיפור ההרגשה אך גם עשויה לשפר את סיכויי ההצלחה של טיפול הפוריות במסגרת פעולות כגון: פעילות גופנית סדורה, שינה מספקת, תזונה מאוזנת והימנעות מצריכת אלכוהול מופרזת ומעישון.

סוגי טיפולי פוריות

כשמדובר בטיפולי פוריות, קיימות אפשרויות רבות. טיפולי הפוריות מיועדים לזוגות או יחידים הסובלים מבעיות פריון ואינם יכולים להביא ילדים עקב בעיות ביוץ, בעיות באיברי הרבייה, בעיות זרע, או כתוצאה מבעיה בלתי מוסברת. אחת השיטות המתקדמות ביותר היא טכנולוגיית רבייה מסייעת (ART). בואו נצלול לכמה מהסוגים הנפוצים ביותר של טיפולי ART.

טכנולוגיית רבייה מסייעת (ART)

טכנולוגיית רבייה מסייעת, או ART, היא קבוצה של שיטות המשמשות כדי לעזור לאנשים שמתקשים להיכנס להריון. טיפולים אלה כוללים טיפול בביצית ובזרע במעבדה כדי לעזור להריון. להלן שלושה סוגים נפוצים של טיפולי ART:

  • הפריית מבחנה (IVF) : טיפולים אלה הידועים גם בשם הפריית מבחנה, הם הסוג הנפוץ ביותר של ART. בהפריה חוץ גופית, ביציות נלקחות מהשחלות של אישה ומופרות בזרע במעבדה. הביציות המופרות, או העוברים, מוחזרות לאחר מכן לרחם האישה. לפי ויקיפדיה , נעשה שימוש בהפריה חוץ גופית מאז סוף שנות ה-70 ועזרה למיליוני אנשים להפוך להורים.
  • הזרקת זרע תוך-ציטופלזמית (ICSI) : בטכנולוגיה זו הידועה גם בשם מיקרומניפולציה, זרע בודד מוזרק ישירות לביצית. שיטה זו משמשת לעתים קרובות כאשר יש בעיות עם הזרע, כגון ניידות נמוכה או ספירה. ניתן להשתמש ב-ICSI כחלק מטיפול IVF.
  • אבחון גנטי טרום השרשה (PGD) : PGD הוא הליך המשמש לצד הפריה חוץ גופית כדי לסייע במניעת העברת מחלות או הפרעות גנטיות מסוימות לילד. זה כולל בדיקת גנים של עוברים שנוצרו באמצעות IVF לפני השתלתם לרחם.
  • הזרעה מלאכותית (IUI) : בתהליך IUI, מוזרקת דגימת זרע ישירות לרחם האשה באמצעות צנתר מיוחד, בתיאום עם מחזור האשה הטבעי.

  • טיפולים הורמונליים : מגוון טיפולים הורמונליים כגון זריקות הורמונליות או השראת ביוץ (טיפול הורמונלי תרופתי בכדורים) המגבירה את ביוץ האישה , שמטרתם לעודד צמיחת זקיקים בשחלות והבשלת ביציות.

טיפולים אלה יכולים להציע תקווה לאלה הנאבקים בבעיות פוריות. עם זאת, חשוב לזכור שלא מובטח שהם יעבדו עבור כולם. תמיד עדיף לדון באפשרויות עם מומחה פוריות כדי לקבוע את דרך הפעולה הטובה ביותר עבורכם.

תרופות פוריות

בכל הנוגע לטיפולי פוריות, לתרופות יש תפקיד מכריע בסיוע לגוף להגדיל את הסיכויים להתעברות. בואו נצלול לכמה מתרופות הפוריות הנפוצות ביותר.

1. קלומיפן ציטראט

ידוע גם בשם Clomid, Clomiphene citrate הוא לרוב קו הטיפול הראשון לנשים שאינן מבייצות כרגיל. התרופה משפיעה על ידי גירוי השחלות לשחרר ביציות. התרופה נלקחת בדרך כלל בצורת גלולות במשך חמישה ימים לפני המחזור החודשי שלך.

2. גונדוטרופין אנושי בגיל המעבר

גונדוטרופין אנושי למנופאוזה (hMG) משמש לנשים שאינן מבייצות בעצמן עקב כשל של בלוטת יותרת המוח. שלא כמו Clomiphene citrate, ה-hMG פועל ישירות על השחלות כדי לעורר ביוץ. התרופה ניתנת באמצעות זריקות.

3. הורמון מגרה זקיקים (FSH)

הורמון מגרה זקיקים (FSH) הוא הורמון טבעי שחיוני לייצור ביציות ולביוץ. תרופות FSH, הניתנות לרוב בהזרקה, מעוררות את השחלות לייצר ביציות מרובות – השפעה מועילה בעת טיפולי פוריות כמו IVF.

זכרו, הגוף של כל אדם הוא ייחודי, ומה שעובד עבור אחד אולי לא יעבוד עבור אחר. התייעצו תמיד עם מומחה לפוריות כדי לקבוע את מהלך הטיפול הטוב ביותר עבורכם.

טיפולי פוריות טבעיים

כשמדובר בהגברת הפוריות, ישנן מספר שיטות טבעיות שיכולות לעזור. טיפולי פוריות טבעיים משמשים לרוב בשילוב עם טיפולים רפואיים מסורתיים, אך הם יכולים להיות יעילים גם בפני עצמם. בואו לחקור כמה מטיפולי הפוריות הטבעיים הפופולריים ביותר.

  • אַקוּפּוּנקטוּרָה

    דיקור סיני היא טכניקת רפואה סינית מסורתית הכוללת החדרת מחטים דקות לנקודות ספציפיות בגוף. מאמינים שהוא עוזר לאזן את זרימת האנרגיה של הגוף, או "צ'י", והוא שימש במשך מאות שנים לטיפול במגוון מצבים בריאותיים, כולל אי פוריות. מחקרים הראו שדיקור סיני יכול לשפר את הפוריות על ידי הפחתת מתח, הגברת זרימת הדם לאיברי הרבייה ואיזון המערכת האנדוקרינית.

  • תרופה צמחית

    רפואת הצמחים כוללת שימוש בצמחים וחומרים טבעיים לשיפור הבריאות ומניעת מחלות. עשבי תיבול רבים שימשו במשך מאות שנים כדי לשפר את הפוריות. לדוגמה, גרגרי עץ צנוע ותלתן אדום משמשים לעתים קרובות לאיזון ההורמונים הנשיים, בעוד דקל מסור יכול להועיל לפוריות הגבר. עם זאת, חשוב להתייעץ עם מומחה בתחום לפני תחילת לקיחת תוספי צמחים, מכיוון שצמחי מרפא מסוימים יכולים ליצור אינטראקציה עם תרופות אחרות או להיות בעלי תופעות לוואי.

  • יוגה ומדיטציה

    יוגה ומדיטציה יכולים להיות כלים רבי עוצמה לשיפור הפוריות. הם יכולים לסייע בהפחתת מתח, שהוא גורם שכיח לאי פוריות. הם יכולים גם לשפר את הבריאות הגופנית על ידי הגברת הגמישות והכוח, וקידום זרימת דם טובה יותר. בנוסף, יוגה ומדיטציה יכולים לעזור לשפר את הרווחה המנטלית והרגשית, מה שיכול להיות מועיל במיוחד עבור אנשים המתמודדים עם המתח והאתגרים הרגשיים של אי פוריות. מחקרים מראים שתרגול קבוע של יוגה ומדיטציה יכול לשפר את תוצאות הפוריות.

לסיכום, טיפולי פוריות טבעיים כמו דיקור, צמחי מרפא, יוגה ומדיטציה יכולים להיות דרכים יעילות להגברת הפוריות. הם מציעים גישה הוליסטית לטיפולי פוריות, תוך התייחסות להיבטים הפיזיים והרגשיים של הפוריות. עם זאת, חשוב לזכור שכל אדם הוא ייחודי, ומה שעובד עבור אדם אחד לאו דווקא יעבוד עבור אחר. התייעצו תמיד עם מומחה בתחום הפריון לפני כל טיפול חדש.

שאלות נפוצות בנושא טיפולי פוריות

הידעתם?
סטרס (מתח) יכול להשפיע באופן שלילי על הפוריות. חשוב ומומלץ לנהל מתחים, במיוחד כאלה שעלולים לצוץ במסגרת טיפולי הפוריות. חייבים לשמור על אופטימיות גם כאשר טיפולים לא מצליחים, חשוב להיות מוקפים בסביבה תומכת, על מנת לקבל את התמיכה הנדרשת בין אם מהסביבה הקרובה או מגורם מקצועי, מכיוון שהגוף והנפש מחוברים ומשפיעים אחד על השני.

מידע נוסף בנושא טיפולי פוריות מתקדמים

על טיפולי פוריות ותרומת ביצית

בישראל, נכון להיום, מאפשר החוק לשאוב ביציות אך ורק מנשים שעוברות טיפולי פוריות. הצעת חוק תרומת ביציות, שעברה בקריאה ראשונה ב-2007 פועלת…

זריקות פוריות טרום טיפולי פוריות

כאשר מנסים להרות באמצעות הפריה חוץ גופית. אז יהיה צורך להגביר את תהליך ייצור הזקיקים ומשתמשים לשם כך יש צורך במתן זריקות פוריות. השיטה…

הזרקת זרע

תהליך הזרקת זרע, המוכרת גם בשם מיקרומניפולציה,  הינה סוג של טיפול פוריות המבוצע במסגרת הפריה חוץ גופית. התהליך נעשה במעבדה על ידי ביולוג…

הריון לאחר טיפולי פוריות

הסיכוי להיכנס להריון באמצעות טיפולי פוריות משתנה מאישה לאישה. הסיכויים נקבעים, בין השאר, על פי גיל האישה, כאשר ככל שהגיל עולה, ובפרט מעל גיל 40, כך הסיכויים קטנים יותר האמת ש….

הזרעה תוך רחמית

הטיפול יתחיל עם ביצוע בדיקות הורמונליות כשבוע לאחר המחזור החודשי. במסגרת בדיקות אלה גם נבדק גודלם של הזקיקים שצריכים להגיע ל- 17 עד 20 מילימטר. על הגבר לעבור….

במאי 2006 פורסמו בעיתון הרפואי החשוב FERTILITY & STERILITY מספר מחקרים  אשר בדקו את הקשר בין אקופונקטורה (דיקור סיני) לבין תוצאות טיפולי הפריה חוץ גופית. חוקרים…

מעוניינת לקבל ייעוץ ראשוני באון ליין?

כנסי לפורום IVF וטיפולי פוריות שבניהולי ⇓