9b74ff704d13607631c6ea63d5c20e68e436b586_baby-girl-in-hat
 מאת ד"ר משה רויבורט

מאת ד"ר משה רויבורט

גינקולוג בכיר, רופא פריון ומומחה פוריות

שאיבת ביציות

שאיבת ביציות היא חלק מרכזי בתהליך של הפריה חוץ גופית או IVF. תהליך זה כולל את שאיבת הביציות, הפרייתן עם תאי זרע של בן הזוג או של תורם והשבת מספר ביציות מופרות שנמצאו כאיכותיות ביותר אל הרחם. השאיבה היא תהליך נפוץ מאוד אשר נשים רבות עוברות אותו בהצלחה.

באילו מקרים יש צורך בשאיבת ביצית?

שאיבת ביצית נדרשת כאשר עולה הצורך לטיפולי פוריות על מנת להיכנס להיריון. הצורך בטיפולי פוריות יכול להיות קשור הן לגבר והן לאישה. העובדה שהאישה עוברת שאיבת ביציות אומרת שהבעיה אינה איכות הביציות.

אם איכותן של הביציות הייתה ירודה, לא היה טעם בשאיבתן אלא היה צורך בתרומת ביצית. אם ישנה בעיה בחצוצרות דרכן מגיעה הביצית אל הרחם הפתרון יהיה שאיבת ביציות. הצורך בשאיבה יעלה גם כאשר הבעיה היא באיכות הזרע, אשר לא מצליח להפרות את הביצית באופן טבעי. אז תתבצע שאיבת ביציות, יעשה תהליך השבחת הזרע ואז הסיכוי להפריית הביצית בהפריה חוץ גופית יהיה גבוה יותר. התהליך נעשה גם כאשר טיפולים הורמונליים והזרעה תוך גופית לא צולחים.

כמה זמן אורכת שאיבת ביציות?

תהליך שאיבת הביציות נחשב תהליך קצר ופשוט מבחינה רפואית. הוא לוקח בסך הכל כ-20 דקות, כולל ההרדמה וכל המתבצע מלבד הדקירה עצמה. ישנן הכנות ובדיקות מקדימות וגם זמן התאוששות.

איך מתבצע התהליך?

שאיבת ביציות נעשית בדרך כלל בהרדמה כללית או לפחות אזורית. לעיתים נדירות יחסית, כאשר מדובר על זקיק בודד שיש להגיע אליו, עולה האפשרות גם לבצע את התהליך ללא הרדמה.על מנת לשאוב את הביציות מוחדר מתמר אולטרסאונד נרתיקי, שאליו מחוברת מחט המגיעה דרך הנרתיק אל השחלות. האולטרסאונד משמש כמו מצלמה בניתוח לפרוסקופיה (זעיר פולשני) ובעזרתו מתכוונן הרופא המנתח אל הזקיקים בהם נמצאות הביציות.

הרופא עובר זקיק זקיק ושואב את הביצית והנוזל שבתוכו אל תוך מבחנה. לאחר השאיבה הביציות מועברות למעבדה בה בודקים את מידת בשלותן של הביציות ובוחרים את הטובות ביותר לביצוע הפריה.

מתי רצוי לבצע שאיבת ביציות?

על מנת להגדיל את הסיכויים להצלחת טיפולי ההפריה למקסימום, נעשה מעקב במהלך כל החודש אחר גודל הזקיקים וגם בדיקה הורמונלית. מועד הביוץ הוא באופן עקרוני הזמן בו הביציות מגיעות לבשלות באופן טבעי.

כאשר מדובר על שאיבת ביציות, ניתנת זריקה המעודדת ביוץ. הזריקה ניתנת בהתאם לקביעת התזמון המדויק על פי מעקב זקיקים בבדיקות מעבדה ובדיקת גודל הזקיקים בבדיקת אולטרסאונד. באופן טבעי, בכל ביוץ מבשילה ביצית אחת בלבד. בטיפולי הפריה ניתן טיפול הורמונלי המגדיל את מספר הביציות המבשילות.

כמה ביציות נשאבות בכל שאיבה?

כאמור, הטיפול ההורמונלי הניתן לאישה מגדיל את מספר הביציות המבשילות בכל מחזור טיפול. כל הזקיקים המתפתחים בשחלה נשאבים. מדובר בדרך כלל על 10 עד 12 זקיקים. עם זאת, יש לקחת בחשבון שלא כל זקיק מכיל ביצית ולא כל ביצית בשלה מספיק להפריה. לכן, כל זקיק שישנו נשאב על מנת להגדיל את הסיכוי למציאת ביציות בשלות ומתאימות להפריה.

האם ישנם סיכונים בשאיבת ביציות?

שאיבת ביציות נחשבת לניתוח קטן, ולכן כמו כל ניתוח גם שאיבת ביציות כרוכה בסיכון כלשהו. עם זאת, מדובר על סיכון קטן ביותר. ישנו סיכון של 1 ל- 500 לזיהום באגן, הנחשב לסיכון נמוך. סיכון נמוך עוד יותר ישנו לדימום משמעותי או לפגיעה באיברים פנימיים. בכל מקרה שמשהו אינו כשורה: ישנה עליה בחום, כאבי בטן, דימום חזק וגם כאב חד בכתף יש לפנות מיידית לרופא.

מהן תופעות הלוואי של שאיבת ביציות?

במידה והתהליך נעשה ללא הרדמה, תרגיש האישה כאב חד עם החדרת המחט אך הוא יחלוף במהירות. לאחר השאיבה יתכנו התכווצויות ביום-יומיים שאחריה. כאבי בטן קלים, תחושת לחץ או נפיחות עשויים להיות מורגשים גם מספר שבועות לאחר השאיבה. בנוסף, יתכן דימום קל ביום- יומיים שאחריה.

האם נדרשת מנוחה לאחר השאיבה?

ההליך כולל בתוכו גם זמן התאוששות, הנמשך מספר שעות ותלוי כמובן בתחושתה של האישה. בזמן זה היא נמצאת בהשגחה ובמנוחה. לאחר שחרורה הביתה מומלצת מנוחה של יום יומיים, אך גם כאן מדובר בתחושה האישית של כל אחת, עד כמה היא מרגישה שיכולה לחזור לשגרה ועד כמה מרגישה צורך לנוח. חשוב שכל אישה תקשיב לעצמה ולתחושות האישיות שלה.

יש לך שאלות נוספות? ד"ר רויבורט ישמח לענות >

שתפו את הפוסט

אולי יעניין אתכם גם….

שיפור פוריות האישה

פוריות האישה מתייחסת ליכולת להיכנס להריון ולשמור על הריון בריא. ישנם גורמים רבים שיכולים להשפיע על פוריות זו, כולל גיל, בריאות כללית, תנאי חיים וכמובן,

המשך קריאה...
השתרשות עוברים

השתרשות עוברים לאחר החזרה

השתרשות עוברים: מתי מתרחשת השתרשות טיפולי פוריות השתרשות עוברים: תהליך, סימנים ותופעות נלוות השתרשות עוברים היא שלב חשוב וקריטי בתהליך ההריון, בו העובר מתחבר לרירית

המשך קריאה...