גינקולוג בכיר, רופא פריון ומומחה פוריות
פוריות האישה מתייחסת ליכולת להיכנס להריון ולשמור על הריון בריא. ישנם גורמים רבים שיכולים להשפיע על פוריות זו, כולל גיל, בריאות כללית, תנאי חיים וכמובן, תזונה. נשים בגילאים שונים מתמודדות עם אתגרים שונים בשמירה על פוריותן, ולכן יש להבין את החשיבות של שיפור המצב הזה על מנת להבטיח עתיד פורח ונפלא.
בעשור האחרון, יותר ויותר נשים פונות לעזרה מקצועית בנושאי פוריות, בעקבות עלייה במודעות והבנה שהפוריות היא חלק חיוני מהבריאות הכללית. שיפור פוריות האישה הוא נושא מרתק וחשוב, הנוגע לא רק להיבטים רפואיים, אלא גם לתזונה, אורח חיים וטכניקות מתקדמות.
פוריות האישה מתייחסת ליכולת להיכנס להריון ולשמור על הריון בריא. הפוריות משפיעה לא רק על יכולת ההיריון, אלא גם על בריאותה הנפשית והרגשית של האישה. נשים רבות חוות לחצים וסטרס כאשר הן מתמודדות עם אתגרים בפוריות, והשפעות אלו עשויות לפגוע עוד יותר בתהליך. הפוריות היא לא רק עניין של ביולוגיה, אלא חלק מהחיים החברתיים והאישיים של נשים, ולכן היא נושא חשוב שדורש תשומת לב מיוחדת.
ישנם מספר גורמים שיכולים להשפיע על פוריות האישה, וביניהם:
גיל: ככל שהאישה מתבגרת, איכות הביציות יורדת. נשים בגילאי 35 ומעלה עשויות לחוות ירידה משמעותית בפוריות.
בעיות הורמונליות: מצבים כמו תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) יכולים לגרום לאי סדירות במחזור החודשי ולפגוע בפוריות.
בריאות כללית: מצבים רפואיים כרוניים כמו סכרת, בעיות בלוטת התריס ומחלות אוטואימוניות עשויים להשפיע על הפוריות.
אורח חיים: עישון, צריכת אלכוהול מופרזת, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית יכולים לפגוע בפוריות.
מצב נפשי: סטרס, חרדה ודיכאון עלולים להשפיע על האיזון ההורמונלי ולפגוע ביכולת להיכנס להריון.
כדי לשפר את הפוריות, ניתן לנקוט במספר צעדים פשוטים אך יעילים:
שמירה על אורח חיים בריא:
בריאות הפוריות של נשים מושפעת רבות מהתזונה שלהן, והקפיצה המומלצת לתוספי תזונה יכולה לתמוך בשיפור הפוריות.
תוספי תזונה יכולים לשחק תפקיד משמעותי בשיפור פוריות האישה. בין התוספים המומלצים נמצאים חומצה פולית, ויטמינים מסוג B, ויטמין D, וכן מינרלים כמו אבץ וסלניום. תוספים אלו מסייעים בשמירה על בריאות הרחם ומשפרים את איכות הביציות. מומלץ להתייעץ עם רופא או דיאטנית מוסמכת לפני תחילת שימוש בתוספי תזונה. להלן רשימה של ויטמינים ומינרלים חשובים:
אמבריוסקופ הוא טכניקה חדשנית בתחום של טיפולי פוריות. מדובר באינקובטור המכיל מצלמת HD משוכללת, הבוחנת את קצב ואיכות התפתחות העוברים באופן תמידי ומעבירה את הצילומים למחשב.
השימוש באמבריוסקופ במעבדות טיפולי פוריות מצמצם למינימום את ההפרעות והמניפולציות שעורכים על העוברים המתפתחים ומאפשרים שמירה רצופה על התנאים בהם הם מתפתחים, מה שמקטין את הסיכוי לפגיעה בהם.
בלסטוציסט הוא עובר שהתפתח במשך 5-6 ימים לאחר ההפריה, החלה בו כבר ההתמיינות של התאים וניתן להבחין בו בשני סוגי תאים.
במעבדת טיפולי פוריות מגדלים את הבלסטוציסטים בתנאי מעבדה קפדניים וכך מעלים את הסיכויים שלהם להתפתח כראוי ללא בעיות כרומוזומליות ובשלב מאוחר יותר להשתרש ברחם ולהמשיך כל חודשי ההיריון. 5-6 ימים אחרי ההפריה הוא הזמן הקריטי בתחום של טיפולי פוריות והחזרת עוברים ולכן זהו הזמן בו מתקדמים לשלב הבא בתהליך – הנצה.
הנצה הוא תהליך בו עובר בין 5-6 ימים בוקע מהמעטפת שלו על-מנת להשתרש ברחם. בהקשר של טיפולי פוריות, מבצעים במעבדה "סיוע להנצה" על ידי דיקוק של מעטפת העובר – תהליך שמעלה את הסיכויים להריון. מעבדת טיפולי פוריות מבצעת את הדיקוק בצורה מדויקת ועדינה, באמצעות קרן לייזר, כך שהסיכויים לפגיעה בעובר הינם מזעריים.
ד"ר משה רויבורט, רופא מומחה לבעיות פריון, טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית (IVF), מקבל לייעוץ ובדיקות במרפאתו הפרטית במרכז עדן פתח תקוה. כל הטיפולים והניתוחים מבוצעים בבתי החולים הפרטיים הטובים בארץ – מרכז רפואי הרצליה מדיקל סנטר ובית חולים אסותא.