הפריה חוץ גופית
החזרת עוברים מוקפאים נעשית כאשר טיפול פוריות לא צלח ומתחיל מחזור נוסף של טיפול פוריות.
במקרה זה משתמשים בעוברים המוקפאים שנשמרו (בהנחה ונותרו כאלה ונחתמה הצהרה בתחילת טיפולי הפוריות על שמירתם).
העוברים המופרים נשמרים בתוך חנקן נוזלי ולכן הם יכולים להישמר לאורך זמן עד אשר האישה תרצה להיכנס שוב פעם להיריון.
מרכז רפואי עדן – שפירא 43 פ"ת 072-3301439
ראשית כל, נבין מדוע מקפיאים עוברים. במסגרת טיפולי הפוריות (ספציפית הפריה חוץ גופית), מתקבל לעיתים מספר גדול של ביציות מופרות (עוברים) אשר אין אפשרות להחזיר את כולן עקב הסיכון של הריון מרובה עוברים. במקרה שכזה, ולאחר שמוחזר מספר קטן של עוברים, יש אינטרס לשמר את יתר העוברים (אלה המוגדרים באיכות טובה) לטובת טיפולים עתידיים, כדי למנוע שאיבה חוזרת במידת הצורך.
ההקפאה נעשית על ידי הורדת הטמפרטורה לרמה כזו שמופסקת הפעילות הביולוגית בתאים וניתן לשמור את העוברים לשימוש עתידי, בשל תהליך ההקפאה המהיר (196°C) והאפקט שנוצר כתוצאה מכך, העוברים נשמרים לאורך זמן ואינם ניזוקים.
יחד עם זאת, תהליך זה מאפשר להמתין עד שרירית הרחם תהיה בעובי הנדרש להצלחת ההיריון. במצב כזה, אי הצלחתו של טיפול הפוריות תהיה תלויה בביוץ הטבעי.
כאשר לדאבוננו לא צלחו מחזורי הטיפול ואנו מבקשים לעבור מחזור טיפול נוסף, אחד היתרונות בהקפאת עוברים הוא שהמטופלת אינה נדרשת לעבור שוב את שלב גירוי השחלות ליצירת ביציות ושאיבתן, מעצם העובדה שקיימות כבר ביציות מופרות ומוקפאות מטיפולים קודמים, כך שתהליך החזרת עוברים מוקפאים הוא בעצם תהליך קצר שלא כרוך כאבים.
החזרת עוברים מוקפאים נעשית באחת מהשיטות:
לפני תחילת תהליך ההחזרה מבצעים סנכרון למחזור האישה, כאשר לאחר מעקב אחר התפתחות הזקיקים, היא תקבל טיפול הורמונלי באסטרוגן ופרוגסטרון, על מנת לוודא כי היא נמצאת בתהליך ביוץ.
במידה וההחזרה מבוצעת תוך כדי טיפול תרופתי, המטופלת תקבל את המינון ההורמונאלי הדרוש לקליטה המרבית של העוברים המוקפאים במהלך 10 ימים.
לאחר מכן, היא תעבור בדיקת אולטראסאונד ובדיקת דם על מנת לבדוק כי עובי רירית הרחם במצב תקין ומספר ימים לאחר מכן יבוצע תהליך החזרת העוברים המוקפאים. זהו השלב הסופי של תהליך הפריה חוץ גופית שבה הביצית והזירעון הופרו והוקפאו לשימוש עתידי. טיפולי פוריות מסוג זה מבוצעים מדי יום ונחשבים למומלצים מאוד אודות לאחוזים גבוהים של הצלחתם.
שאלה נפוצה שנשאלת רבות היא, מהם סיכויי ההצלחה של החזרת עוברים מוקפאים, אז הסטטיסטיקה מציגה כי שיעורי ההצלחה של החזקת עובר קפוא דומים לאחוזי ההצלחה של מחזורי הפריה חוץ גופית טריים – ואף לעתים קרובות יש להם אפילו אחוזי הצלחה גבוהים יותר, בין היתר הודות ליכולת ולעיתוי לייעל את רירית הרחם לפני ההשתלה.
נתוני האם הפיזיים וההיסטוריה הרפואית ישפיעו על קליטת ההריון ועל השרשה מוצלחת של העוברים ברירית הרחם – אשר יובילו להיווצרות שליה ולהתפתחות הריון תקין.
נשים בגילאי 35 ומטה בעלות סיכוי של יותר מ-60% להריון בכל מחזור החזרה, כאשר שיעור זה יורד ככל שגיל האם בזמן ההקפאה עולה.
מה מרגישים אחרי החזרת עוברים מוקפאים?
חשוב לדעת! נשים רבות חשות תחושות שונות לאחר תהליך החזרת העוברים. אז מה מרגישים אחרי החזרת עוברים מוקפאים? בימים שלאחר החזרת העוברים עלולות להתפתח תופעות מציקות שונות, כגון:
כל עוד הכאבים סבירים, ייתכן ומדובר באחת התופעות שהוזכרו לעיל, כתופעות טבעיות שמלוות את תהליך החזרת העוברים וחלקן הגדול אף מלווה הריונות רגילים. אך אם קיימת תחושה בלתי נסבלת, כאשר הכאבים משתקים ומשביתים אותך, מומלץ מאוד להיבדק בהקדם אצל רופא הנשים שלך. כדי לוודא שהכל תקין.
אחרי כ-5-6 ימים בהם העוברים התפתחו והגיעו לשלב הבלסטוציסט (השלב השלישי בחיי העובר, שבו מתחילות להיווצר שכבות של תאים) ולאחר שנבדקו באופן קפדני, נבחרים העוברים בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להשתרשות, ורירית הרחם בשלה לקליטת העוברים, אז מתבצע למעשה שלב ההחזרה. תהליך מלאכותי זה דומה מאוד למעשה לתהליך המתרחש באופן טבעי, כאשר ההשתרשות עצמה מתרחשת כ-24-48 שעות לאחר ההחזרה.
ההמלצה היא על הימנעות מפעילות גופנית מאומצת, כגון, יחסי מין, פעילות גופנית קיצונית, או הרמת משקלים כבדים, אך ניתן לבצע פעילות מתונה, כגון, תרגילי יוגה, הליכה, מתיחות ועוד וזאת עד 3 ימים לאחר ההחזרה. יחד עם זאת, מומלץ להיות בתנועה, לשתות יותר מהרגיל ולאכול במתינות.